Uporabite pametni telefon kot sledilno napravo.

Z aplikacijo Track.si GPS Tracker lahko vaš pametni telefon spremenite v GPS sledilnik.

Podobno kot sledilna naprava, aplikacija pošilja podatke o GPS poziciji na strežnik, kadar zazna gibanje. Sistem lahko brezplačno testirate 1 mesec.

Prenos aplikacije

na voljo v Google Play

Predstavitev in navodila

Track.si GPS Tracker aplikacija lahko deluje na tri načine: polno, samodejno in ročno. Poleg izbranega načina lahko izberemo tudi strežnik, kamor se bodo pošiljali podatki.

Nastavitve aplikacije lahko odpremo s klikom na zobnik v desnem zgornjem kotu (oz. če ga ni, v meniju izberemo "Nastavitve").

Na vrhu nastavitev imamo na voljo izbiro načina delovanja: sledenje ali sporočanje; sledenje pa se nato deli še na polno, samodejno in ročno (načini delovanja so razloženi spodaj).

S klikom na puščico nazaj v levem zgornjem kotu zapremo nastavitve, ki se samodejno shranijo.

Primer začetnega zaslona, ko je aktivno ročno sledenje: na voljo nam je gumb za vklop/izklop sledenja, pod gumbom pa imamo podatke o stanju GPS-a (stanje GPSa, zadnja pozicija, čas zadnje pozicije, ipd.)

Registracija naprave

Za uporabo Track.si sledenja je potrebno napravo registrirati. Registracija je preprosta; Na začetnem zaslonu aplikacije v meniju izberemo "Registriraj napravo", v novem oknu pa v polje vpišemo svoj e-naslov in potrdimo s klikom na gumb "Registriraj zdaj". Na vpisan e-naslov prejmemo podatke (uporabniško ime/geslo) za WEB aplikacijo, Android tracker pa je pripravljen za uporabo.

Načini delovanja Track.si GPS Tracker

Track.si GPS Tracker aplikacija omogoča tri načine delovanja (sledenja):

1. Neprekinjeno delovanje (polno sledenje): aplikacija bo delovala ves čas. Kadar zaznava gibanje, pridobiva GPS podatke o trenutni lokaciji in jih pošilja na strežnik.

2. Delovanje v določenih intervalih (samodejno sledenje): v nastavitvah aplikacije se določijo intervali, ob katerih naj aplikacija deluje. Ta način delovanja je primeren za fiksne delovne čase, npr. od 8:00 do 16:00.

3. Ročen vklop/izklop sledenja (ročno sledenje): sledenje bo delovalo samo takrat, ko ga sami vključimo.

Polni način sledenja
Samodejni način sledenja
Ročni način sledenja

Nastavitve samodejnega sledenja

Za uporabo samodejnega načina sledenja je potrebno nastaviti intervale, ob katerih naj sledenje deluje, ter "nočni interval", ki določa, na koliko časa se naprava poveže s strežnikom, ko je zunaj intervala (tj. naprava sporoči strežniku, da deluje in po izbiri preverja, ali je prišlo do sprememb nastavitev).

Nastavitve lahko uredimo na dva načina: v nastavitvah same Android aplikacije ali v WEB aplikaciji Track.si.

Nastavitev v Track.si GPS Tracker aplikaciji

Ko v nastavitvah izberemo način Samodejno, se nam odpre nova kategorija nastavitev, Samodejni način sledenja. Tu je na voljo gumb Odpri tabelo delovnih ur, s katerim odpremo tabelo, ki jo lahko urejamo.

S prvima dvema časoma (Pon-pet) lahko istočasno nastavimo uro za vse delovne dni v tednu.

Če na katerega od dni nočemo, da se sledenje izvaja, od-do vrednosti preprosto nastavimo na 00:00. (V primeru na sliki sobota in nedelja).

Nastavitev v WEB aplikaciji Track.si

V kategoriji Samodejni način sledenja obkljukamo možnost "Pridobi delovne ure s strežnika". Tu lahko nastavitve sedaj zapustimo s klikom na puščico v levem zgornjem kotu, nadaljno nastavljanje pa poteka v WEB aplikaciji: Odpremo meni izbranega trackerja, kliknemo možnost uredi napravo in odpremo zavihek Android tracker. Tu lahko nastavimo vse potrebne podatke za delovanje Track.si GPS Tracker sledenja.screenshot_slo_settings_auto3

Nastavitve intervalov in druge nastavitve

Intervali

  • Aktivni interval lokacij: Čas med dvema lokacijama, ko GPS sledenje aktivno deluje.
  • Aktivni interval sporočanja: Čas med vsako komunikacijo s strežnikom (pošiljanje podatkov in preverjanje sporočil).
  • Interval sporočil ob spanju: Čas med vsako komunikacijo, ko je je Track.si GPS Tracker v stanju "spanje" in je aktivna možnost "Spanje servisa za sporočanje".

Občutljivost in natančnost

  • Občutljivost: Kako občutljiva je naprava na premike (mejna vrednost senzorja, preden se GPS prebudi iz spanja). Različne mobilne naprave imajo lahko različno občutljivost, zato je potrebno ta parameter nastaviti! Trenutno vrednost senzorja lahko vidite na začetnem zaslonu levo spodaj (Vrednost accelerometra).
  • Natančnost: Kako natančna mora biti lokacija, da je sprejeta kot veljavna. Večja vrednost omogoča sprejemanje manj natančnih lokacij. Priporočena je vrednost okoli 15 metrov.

Ostalo

  • Spanje servisa za sporočanje: V primeru, da je ta možnost izbrana, bo servis za sporočanje zaspal skupaj s servisom za GPS (v primeru, ko ni gibanja) in s tem dodatno prihranil baterijo.
  • Start ob zagonu: V primeru, da je ta možnost izbrana, se bo GPS sledenje samodejno zagnalo ob prižigu mobilne naprave.