Ta skupina GPS naprav se razlikuje od preostalih naprav po načinu priklopa v vozilo. Sledilno napravo vstavimo v OBD vmesnik in naprava že deluje, saj napajanje koristi kar preko OBD vmesnika. Tako je ključna odlika teh naprav enostavnost namestitve.

Slika napraveOznaka napraveRezervna baterijaOpis gps sledilnika
FMB010 (FM1010)DAGPS sledenje, iz OBD vmesnika koristi zgolj električno napajanje
FMB001DAGPS sledenje in diagnostični podatki

priklop sledilne naprave – OBD vmesnik

Večina osebnih, dostavnih vozil ima na voljo standardni vmesnik – OBD priklop (OBDII) izdelanih po letu 2000. OBD priklop uporabljajo avto servisi in sicer tako da na ta vmesnik priklopijo diagnostični program s katerim najdejo napake v vozilu. Diagnostični program prebere podatke iz računalnika v vozilu in prikaže na zaznane napake. Z namenskim programom po odpravi napake na vozilu te napake tudi pobrišejo.

priklop-obd-vozilo

FMB010

obd-podaljsek-delilnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBD vmesnik se nahaja na področjih kot prikazuje slika, ki je relativno enostavno dostopen. V kolikor ne veste lahko lokacijo OBD vmesnika preverite na tej spletni strani, izberite proizvajalca in model vašega vozila – prikazale se bodo slike na katerih bo ponazorjena lokacija OBD vmesnika.

Pravilna lokacija namestitve

Za kvalitetno  delovanje GPS sledilne naprave je pomembna lokacija namestitve sledilne naprave v vozilu. Sledilnik ima seveda integrirano GPS anteno, zato je pomembno da nad njo ni kovinskih delov, ki onemogočajo dostop do GPS satelitov. PVC in steklo načelno ne preprečuje kvalitete GPS signala. Če je torej OBD vmesnik na neprimernem mestu lahko uporabimo OBD podaljšek (OBD extension), tako lahko fiksiramo napravo na primerno mesto.

Zaseden OBD vhod

Naslednja bojazen je, da imamo potem zaseden OBD vmesnik in bo težava na avtoservisu. Serviser bo namreč moral odstraniti napravo, da bo lahko priklopil diagnostiko in jo po končanemu servisu vstaviti nazaj. Načelno lahko to težavo rešimo z uporabo delilnika OBD – tako imenovani Y -ipsilon (OBD spliter cable), en del porabimo za priklop sledilne naprave, drugi del pa je na voljo za diagnostiko.

Odklop naprave OBD

Ker je naprava na relativno dostopnem mestu obstaja možnost da se jo odklopi. V ta namen je na napravi nastavljen alarm, ki lahko pošlje SMS (nastavitev v aplikaciji Track.si) takoj ko naprava zazna padec stalnega napajanja, to pa omogoča backup baterija, ki ji zagotavlja delovanje tudi v primeru odklopa.

 Nastavitve Track.si

Naprava zazna gibanje na osnovi gibalnega senzorja (G-senzor). V primeru gibanja pošilja podatke vsakih 12 sekund ali spremembe smeri vožnje za več kot 30 stopinj. V primeru da naprava zazna odklop lahko naprava pošlje SMS obvestilo. Uporabljene so optimalne nastavitve za čim manjšo porabo energije (ko naprava ne zaznava gibanja deluje v varčevalnem načinu).

Zaključek

Ključna prednost naprave FMB010 je zagotovo enostavnost namestitve. Prav tako jo je enostavno menjavati napravo med vozili.

 

OBD sledilne naprave