Pregled funkcij stanja naprav

stanje_naprav_1

Ob prijavi v sistem TRACK.SI se pokaže osnovno okno aplikacije. V tabeli na levi (1) so naštete naprave, na desni pa je prikazana karta s točno lokacijo izbrane naprave (2). Karta se samodejno pozicionira tako, da je izbrana naprava vedno prikazana na sredini karte.

Zeleno obarvana naprava pomeni, da se vozilo premika, rdeče obarvana pa, da miruje vsaj 5 minut. Aplikacija deluje on-line: podatke osvežuje vsakih 10 sekund.

V sklopu funkcij na karti imamo možnost različnih ponazoritev naprav na karti (3), kot so opis naprave, zadnji čas, naslov, oznako.

Če želimo opazovati določeno območje in ne želimo, da je zemljevid centriran na izbrano napravo, obkljukamo fiksiraj karto (4).

S premikanjem drsnika (5) lahko spremenimo razmerje pogleda med seznamom naprav in karto.

Za premikanje po karti preprosto pritisnemo in povlečemo v želeno smer (tako kot bi se premikali po kateri drugi karti, npr. google maps). Za povečavo/pomanjšavo pa se lahko uporabi miškin kolešček. Sicer so za premikanje po karti na voljo tudi kontrolniki v levem zgornjem kotu karte (6).

Pod seznamom naprav so izpisani podrobnejši podatki o izbrani napravi (7).

Izbrani napravi lahko spreminjamo nastavitve s klikom na gumb spremeni (8). Odpre se novo okno za urejanje nastavitev naprave, ki je opisano spodaj.

Urejanje nastavitev naprave

osnovni_podatki Osnovni podatki naprave

V zavihku osnovni podatki lahko spremenimo opis naprave (1), ki je prikazan tudi na seznamu naprav in sekundarni opis (2), ki ga lahko izberemo za prikaz na karti.

Izberemo lahko obliko prikaza (3), tj. grafika v krogcu, ki je prikazan na karti (izbiramo lahko med več možnostmi, kot so npr. smer, avto, tovornjak, čoln ...). Določimo lahko tudi, koliko časa mora naprava stati, da se obarva rdeče (4), optimalna vrednost je 5 minut.

Poleg vseh nastavitev lahko napravi pripišete še dodatne opombe (5).

stanje_naprav_porocilaMinimalni čas postanka

V zavihku poročila lahko določimo minimalni čas postanka, preden se le-ta zapiše v poročilo.

Servisni interval z obveščanjem

V zavihku servisni interval lahko nastavimo napravo, da nas obvesti, ko preteče določen čas ali št. kilometrov števca. Najprej nastavimo današnji datum in stanje števca (1), nato določimo, na koliko časa ali na koliko prevoženih kilometrov mora vozilo opraviti servis (2). Na koncu pa določimo, koliko prej naj nas naprava obvesti, ter na kateri e-mail naslov (3).

Kalibracija števca

V zavihku gorivo, števci -> kalibracija števca lahko vnesemo trenutno stanje števca, sistem pa bo naprej posodabljal stanje števca.

Prvo izberete ustrezno napravo, nato pritisnite gumb spremeni, najdite jeziček gorivo,števci, nato pa pod jeziček kalibracija števca.

Tukaj vnesete datum popisa in stanje števca, in pritisnete gumb potrdi. Popis opravite na koncu ali začetku delovnega dne. Pri tem bodite pozorni na datum popisa in upoštevajte da bo sistem prištel popisni vrednosti števca  prevoženo pot za dan popisa. Drugače povedano: če popišete števec na začetku delovnega dne vnesite isti datum, če popišete števec konec delovnega dne vnesite datum za en dan naprej.

Stanje števca na osnovni strani se ne bo spremenilo takoj ampak šele nekaj minit po prvem premiku vozila. Ker se pojavijo odstopanja, lahko kalibracijo izvajate po lastni presoji - npr enkrat na 2 meseca. Razlogi za odstopanje so pojasnjeni tukaj.

Izbira ponudnika kartografije

S klikom na gumb  (zobnik) v desnem zgornjem kotu aplikacije se odpre meni, v katerem lahko izberemo ponudnika kartografije. Na voljo so Open Street Map, MapQuest ter Google maps (ki ponuja klasično in hibridno karto).