Ta skupina GPS naprav se razlikuje od preostalih naprav po načinu priklopa v vozilo. Sledilno napravo vstavimo v OBD vmesnik in naprava že deluje, saj napajanje koristi kar preko OBD vmesnika. Tako je ključna odlika teh naprav enostavnost namestitve.

Različni OBD modeli sledilnih naprav

FMB1010 / FM1010 /FMB001, dimenzije (50,7 x 49,6 x 25 mm)

Naprave omogočajo enostaven priklop. Preko dveh pinov korista iz OBD vmesnika zgolj napajanje. Model FMB001 je naprednejši in omogoča tudi branje podatkov iz OBD.  Vsi trije modeli imajo tudi backup baterijo 170mAh, ki omogoča delovanje še nekaj časa v primeru odklopa naprave iz OBD vmesnika.

FMB020/FMB003, dimenzije (52.6 x 29.1 x 26 mm)

Napravi FMB020 in FMB003 so nova generacija OBD naprav, bistvena razlika  od zgornjega modela je v višini trackerja. Po višini meri le 29,1 mm kar je pomembno, ko smo omejeni s prostorom. Modela imata tudi manjšo rezervno baterijo 45mAh, ki omogoča delovanje še nekaj časa po odklopu. Podobno kot zgoraj se model FMB003 razlikuje od FMB020 po sposobnosti branja podatkov iz OBD.

 

priklop sledilne naprave – OBD vmesnik

Večina osebnih, dostavnih vozil ima na voljo standardni vmesnik – OBD priklop (OBDII) izdelanih po letu 2000.

OBD priklop uporabljajo avto servisi in sicer tako da na ta vmesnik priklopijo diagnostični program s katerim najdejo napake v vozilu. Diagnostični program prebere podatke iz računalnika v vozilu in prikaže na zaznane napake. Z namenskim programom po odpravi napake na vozilu te napake tudi pobrišejo.

priklop-obd-vozilo

obd-podaljsek-delilnik

OBD vmesnik se nahaja na področjih kot prikazuje slika, ki je relativno enostavno dostopen. V kolikor ne veste lahko lokacijo OBD vmesnika preverite

na tej spletni strani

izberite proizvajalca in model vašega vozila – prikazale se bodo slike na katerih bo ponazorjena lokacija OBD vmesnika.

Pravilna lokacija namestitve

Za kvalitetno  delovanje GPS sledilne naprave je pomembna lokacija namestitve sledilne naprave v vozilu. Sledilnik ima seveda integrirano GPS anteno, zato je pomembno da nad njo ni kovinskih delov, ki onemogočajo dostop do GPS satelitov. PVC in steklo načelno ne preprečuje kvalitete GPS signala. Če je torej OBD vmesnik na neprimernem mestu lahko uporabimo OBD podaljšek (OBD extension), tako lahko fiksiramo napravo na primerno mesto.

Zaseden OBD vhod

Naslednja bojazen je, da imamo potem zaseden OBD vmesnik in bo težava na avtoservisu. Serviser bo namreč moral odstraniti napravo, da bo lahko priklopil diagnostiko in jo po končanemu servisu vstaviti nazaj. Načelno lahko to težavo rešimo z uporabo delilnika OBD – tako imenovani Y -ipsilon (OBD spliter cable), en del porabimo za priklop sledilne naprave, drugi del pa je na voljo za diagnostiko.

Odklop naprave OBD

Ker je naprava na relativno dostopnem mestu obstaja možnost da se jo odklopi. V ta namen je na napravi nastavljen alarm, ki lahko pošlje SMS (nastavitev v aplikaciji Track.si) takoj ko naprava zazna padec stalnega napajanja, to pa omogoča backup baterija, ki ji zagotavlja delovanje tudi v primeru odklopa.

 Nastavitve Track.si

Naprava zazna gibanje na osnovi gibalnega senzorja (G-senzor). V primeru gibanja pošilja podatke vsakih 12 sekund ali spremembe smeri vožnje za več kot 30 stopinj. V primeru da naprava zazna odklop lahko naprava pošlje SMS obvestilo. Uporabljene so optimalne nastavitve za čim manjšo porabo energije (ko naprava ne zaznava gibanja deluje v varčevalnem načinu).

Zaključek

Ključna prednost naprave je zagotovo enostavnost namestitve. Prav tako jo je enostavno menjavati napravo med vozili.

OBD sledilne naprave