Za skupino osebnih (ročnih) sledilnikov velja da imajo lastno napajanje, torej baterijo, ki omogoča delovanje GPS trackerja. Prednost  sledilnikov na baterijo je fleksibilnost, namestitev je enostavna, primerni so za občasno uporabo. Slabost ročnih sledilnikov pa je da jih je potrebno po izpraznitvi baterije ponovno napolniti. Čas delovanje sledilnika je odvisen od načina nastavitve, časa gibanja in velikosti baterije ki je v napravi. Tako velja splošno pravilo manjša kot je naprava manjša je baterija in manj zdrži in obratno.

 

Slika napraveOznaka sledilne napraveDimenzije, težaVelikost baterije, čas avtonomije pripravljenostOpis gps sledilnika
Teltonika, TMT25044 x 43 x 20 mm
40 g
800 mAh
pripravljenost: cca 5 dni
- pozicija vsakih 10 min: cca 2 dni
Majhna naprava, za občasne posnetke
Queclink, GL30038.5 x 23.5 x 68.5 mm
60 g
1.300 mAh
- v pripravljenosti: cca 12 dni
- pozicija vsakih 5 minut, cca 120 ur
- pozicija vsakih 10 minut, cca 190 ur
Srednji razred
Queclink, GL300A74 x 34.5 x 151 mm
375 g
15.000 mAh
- v pripravljenosti: cca 190 dni
- pozicija vsakih 1 minut, cca 10 dni
- pozicija vsakih 5 minut, cca 65 dni
- pozicija vsakih 10 minut, cca 95 dni
Sicer večja naprava, vendar z veliko avtonomijo

 

Pravilna lokacija namestitve

Za kvalitetno  delovanje GPS sledilne naprave je pomembna lokacija namestitve sledilne naprave a objektu ki ga želimo slediti. Sledilnik ima seveda integrirano GPS anteno, zato je pomembno da nad njo ni kovinskih delov, ki onemogočajo dostop do GPS satelitov. PVC in steklo načelno ne preprečuje kvalitete GPS signala.

 Nastavitve Track.si

Naprava zazna gibanje na osnovi gibalnega senzorja (G-senzor). V primeru gibanja pošilja podatke vsakih 12 sekund ali spremembe smeri vožnje za več kot 30 stopinj. V primeru da naprava zazna odklop lahko naprava pošlje SMS obvestilo. Uporabljene so optimalne nastavitve za čim manjšo porabo energije (ko naprava ne zaznava gibanja deluje v varčevalnem načinu).

Pojasnilo k avtonomiji

Navedeni časi so za različne periode pošiljanja GPS pozicij. Če pogledamo model GL300 (pozicija vsakih 5 minut, cca 120 ur = cca 5 dni). Perioda pošiljanja je tako ključna saj boljši trackerji delujejo vedno na čim bolj varčevalen način, to pomeni da naprava poišče GPS pozicijo, jo pošlje na strežnik in takoj izklopi GPS, ker je GPS je velik porabnik energije. Če npr. spremenimo nastavitve, da bomo v Track.si videli realno pot v primeru premikanja vsakih 15 sekund in dali perioda v primeru mirovanja na 1 uro. Po teh nastavitvah bi v primeru 4 ur vožnje dnevno cca 4 dni, potem jo moramo napolniti. Na ta način dobimo realno pot premikanja na račun porabe energije.

 

Ročni GPS sledilniki, trackerji na baterijo