Težave s kitajskimi sledilniki
Vse več imamo primerov, ko se obračajo na nas razočarani kupci kitajskih sledilnikov. Zgodba je sicer že precej stara vendar je še zmeraj veliko ljudi, ki pristopijo k nakupu sledilnika precej površno.
Tipičen je primer osebnega GPS sledilnika TK-102 (oznake se malenkostno spreminjajo) kjer je veliko manipulacij, vizualni zgled:
tk-102
Izdelek je na voljo v spletnih trgovinah Deal Extreme (DX.COM), Aliexpress. Izdelek TK-102-2 je kitajski, originalni proizvajalec je Xexun, cena tega sledilnika je kakih 70 usd. Ta tracker niti ni sporen in zna delovati povsem OK (lahko opustimo stereotip da je vse kar prihaja iz Kitajske slabo)
Glavni vir težav pa so tako imenovani kloni (kopije), ki pa so milo rečeno precej slabi. Gre za ponaredke, ki so oblikovno podobni originalu. Ti ponaredki so na voljo že za 25 usd. Precej žalostno je, da se takšne naprave prodajo na Bolhi po ceni blizu originala.
Ponaredki so praviloma iz slabih komponent, baterije so slabe ali nedelujoče, programska oprema na sledilnikih je drugačna/nestabilna v primerjavi z originalom. Velikokrat se že ustavi pri konfiguraciji prek SMS-jev, če že deluje SMS način je GPRS način naslednja težava. Da deluje GPRS način (torej, da dobite pozicijo na strežnik vsakih X sekund) je vedno potreben GPRS strežnik.
Obljubljajo vam uporabo brezplačno spletno platformo za GPRS način, ki praviloma ne deluje. Povsem običajno je, če že pridete na obljubljeni spletni naslov, da naprave ne morete vpisati na strežnik, ker IMEI (serijska številka), ki ga imate ni veljavna na strežniku do katerega ste dobili povezavo.
Na splošno pri nakupih ročnih GPS sledilnikov priporočljivo da preverite nekaj ključnih parametrov. Prav gotovo je to avtonomija naprave, kakšno je upravljanje porabe. Boljše naprave imajo pametno upravljanje porabe, kar pomeni, da je naprava polno aktivno kadar zazna gibanje (senzor gibanja v napravi), ko pa ni gibanja se prestavi v varčevalni način. Prav tako  je pomembno, da ima naprava notranji spomin kamor zapisuje podatke kadar nima na voljo povezave na strežnik (nepokrita GPRS področja, izpad komunikacij).
Povedati je potrebno, da smo na TRACK.SI pred kakimi petimi leti podprli tracker TK102 na našem strežniku. V ta namen smo tudi pripravili navodila za uporabo/konfiguracijo, ki jih je eden od slovenskih ponudnikov tovrstnih trackerjev prisvojil. Odločili pa smo se, da umaknemo tracker iz prodaje/najema in sicer zaradi dveh razlogov. Original je bil precej drag za tisto kar je ponujal, kvaliteta klonov je pa bila katastrofalna. Tako za osebni sledilnik ponujamo izdelek Queclink GL200/300 model.
Torej kupce tovrstnih sledilnikov obveščamo, da ti ne delujejo na sistemu TRACK.SI. Za težave se morajo obrniti na prodajalca, ki je dolžan odpraviti težave ali vrniti denar. Seveda pa lahko strankam ponudimo kvalitetne naprave in storitev.

 

kitajski GPS sledilniki in težave