avtomatični potni nalogi, verzija 2022

Uporabljate svoje vozilo za službene namene. V teh primerih je potrebno pripraviti potne naloge, ki so osnova za evidentiranje stroškov podjetja in podlaga za izplačilo potnih stroškov. S sistemom Track.si se postopek priprave potnih nalogov bistveno poenostavlja. Makro gumb “izdelaj naloge” samodejno za izbrano obdobje in vozilo in voznika izdela predloge nalogov. Naloge lahko naknadno pregledujemo in dopolnimo s podatki kot so delovna naloga, dokument. Lahko jih tiskamo posamično ali skupinsko. Več o potnih nalogih si lahko preberete tukaj

Mobilna aplikacija – podrobno

Nova mobilna aplikacija deluje na večini napravah Android, Windows, iOS, Linux in v večini brskalnikih Chrome, Safari, Firefox, Brawe, Edge. Torej tako na telefonih, tablicah ali računalnikih.

Za uporabo ne potrebujete nobene namestitve, vstopate direktno preko prijavnih podatkov, ki vam jih pošljemo na elektronsko pošto. Za lažjo uporabo si lahko shranite shranite bližnjico na vaš osnovni ekran ali namizje. Potrebujete le internetno povezavo, ki nima posebnih omejitev (v primeru uporabe WIFI naj ne bo omejitev pri komunikaciji, podobno pri lokalnih omrežjih). Priporočamo uporabo mobilnih podatkov na telefonih. Poraba podatkov med delovanjem je precej majhna.

Ob vstopu v aplikacijo se nam prikaže osnovni ekran s prikazom lokacij vozil na zemljevidu. Lokacije se samodejno posodabljajo vsakih 10 sekund. Zelena barva ponazarja da je vozilo v gibanju, rdeča da miruje vsaj 10 minut, rumen krogec pa kaže koliko vozil je na isti lokaciji. Karto lahko približamo s prsti ali klikom. Zgoraj je prikazana informacija o izbranem vozila: Čas ko je naprava poslala zadnjo pozicijo in najbližji naslov. S klikom na drugo vozilo na karti se prikaže informacija izbranega vozila.

stanje sledilnih naprav

Spodaj imamo na voljo glavni meni. Zelena ikona nam pove na katerem modulu aplikacije se nahajamo. S pritiskom na ikone lahko enostavno preklapljamo:

  • zemljevid – prikazuje trenutne lokacije vozil
  • seznam – tukaj najdemo vozilo, ki nas zanima
  • zgodovina – prikazuje dnevno pot vozila in postanke
  • poročila – izdela PDF datoteko s startom in koncem vožnje in vmesnimi postanki, prevoženo pot
  • več – dodatni meniji
  • stanje naprav, prikazuje podatke o aktivnosti naprave (dodatni meni)
  • dogodki – ki jih določajo nastavitve kot so prekoračitev hitrosti, premiki, področja, ipd (dodatni meni).

Aplikacije podpira različne ponudnike kartografije, prikaz enostavno menjate v desnem kotu karte.

Različne karte za prikaz: (prikaz prometnih zastojev)

Seznam naprav na omogoča, da enostavno izberemo/najdemo vozilo za katerega želimo poiskati informacije. S klikom izberemo vozilo. Ob stani imamo gumb meni preko katerega lahko pogledamo zgodovino, trenutno lokacijo, stanje naprav s statistiko, poročilo postanki/vožnje in dogodke. Po leg opisa naprave imamo še podatek o aktualni poziciji vozila.

iskanje po seznamu vozil in meni za izbor

Zgodovina nam prikazuje izbrani dan in vozilo. Karto lahko povečujemo ali pomanjšujemo. S klikom na zeleno puščico pridobimo dodatne podatke o času, hitrosti vozila. S klikom na rdeče krogce pridobim podatke o zaporednem postanku v dnevu – čas prihoda in čas postanka. Iz zgornjega menija lahko zamenjamo vozilo. V drugi liniji lahko izberemo poljuben datum za katerega želimo analizirati vožnjo vozila. Gumb plus in minus prikaže predhodni dan, plus pa naslednji dan. Podatke na sistemu hranimo za pretekli dve leti.

Zgodovina – prikaz informacij o 4. postanku v dnevu
prikaz zgodovine na hibridnem izboru karte

Modul Poročila pripravi PDF poročilo o vožnji za izbrano vozilo in datum. Poročilu se prične z jutranjim startom, vmesnimi postanki in koncem dneva. Na seznamu so prikazani postanki, prihod in odhod iz lokacije postanka, opravljena pot, čas vožnje do postanka, čas trajanja postanka. V zadnji vrstici so na voljo seštevki: Skupni čas vožnje, čas postankov in prevožena pot v kilometrih. Podobno kot pri zgodovini lahko zgoraj zamenjamo vozilo. Ali pa izpišemo poročilo za vsa vozila za izbrani datum.

Dnevno poročilo Postanki/vožnje v PDF obliki

Stanje naprav nam prikazuje podrobnosti o napravi, kjer lahko razberemo vse detajle s katerimi razpolaga sistem. Me drugimi lahko poleg osnovnih podatkov dobimo še informacijo prevoženi dnevni poti, stanju števca kilometrov, postankov v dnevu, zadnji premik, zadnjem dogodku, geo poziciji ipd. Odvisno od modela naprave ali modulov lahko pridobimo tudi podatke o stanju baterije za sledilnike/trackerje na baterijo, ali dodatne CAN podatke (nivo goriva v rezervoarju, porabi goriva, poziciji pedala za plin, obratih motorja, ipd.)

Privatna vožnja

V kolikor uporabljajo zaposleni vozila v lasti podjetja za privatne namene ni dovoljeno sledenje vozil v zasebnem delu vožnje.

Vsekakor pa potrebuje delodajalec podatke o prevoženih kilometrih v zasebnem delu, za ustrezen obračun bonitete zaposlenega.

V tem primeru ima zaposleni možnost preklopa GPS sledenja na način da se ne beleži več lokacij ampak zgolj prevožena pot.

Sistem Track.si podpira tri načine upravljanje privatne vožnje:

Prva možnost je montaža preklopnega stikala v vozilu privatno (DA, NE). Na armatura vozila se namesti stikalo, ki je povezano na sledilno napravo. Voznik lahko tako preklaplja med redno in privatno vožnjo.

Druga možnost pa je uporaba namenske aplikacije, ki jo ima na voljo zaposleni. Mobilna aplikacija ima na voljo le en gum privatna vožnja (DA, NE). Po zaključku privatne vožnje je zaposleni dolžan izklopiti privatno vožnjo.

Tretja možnost je funkcinalnost na voljo od 2021 dalje, kjer se lahko na aplikaciji za vsako napravo posebej nastavi aktivne delovne ure. Rešitev je primerna za podjetja s fiksnim delovnim časom. Sledilna naprava bo beležila podatke zgolj v delovnem času.

Podatek o prevoženi privatni poti se lahko beleži v dnevni statistiki, in se tudi prikaže kot skupni seštevek za obdobje. Da ta podatek sistem računa je potrebno vklopiti opcijo “vključi privatno pot v poročilo”

Slika spodaj prikazuje izgled mobilne aplikacije za vklop/izklop privatne aplikacije. Delavec lahko s posebnim dostopom upravlja svojo napravo.

Hitra navodila za uporabo sistema Track.si

Z nakupom paketa Track.si ste prejeli na vaš elektronski naslov prijavne podatke s katerimi lahko kadarkoli dostopate do Track.si sistema in preverite lokacijo sledilne naprave in vse druge funkcionalnosti sistema Track.si.

Email je videti približno tako kot kaže spodnja slika. Za uporabo aplikacij potrebujete računalnik ali telefon z internetnim dostopom. Povezave delujejo praktično na vseh računalnikih, telefonih, operacijskih sistemih in brskljanikih. Dostopi, ki ste jih prejeli so samo vaši in jih morate varovati.

V kolikor kliknete na direktno povezavo se vam bo odprla aplikacija Track.si z vsemi funkcijami, prikazala se bo vaša naprava in njena lokacija. Navodila za uporabo najdete tukaj (PDF navodila, video posnetek)

Druga povezava odpre mobilno aplikacijo, ki je prirejena za večino telefonov, kjer so manjši zasloni kot na računalnikih. Mobilna aplikacija podpira osnovne funkcionalnosti.

Več podrobnosti o mobilni aplikaciji

Do sistema lahko tudi dostopate prek naše spletne strani http://track.si. Zgoraj desno vnesete uporabniško ime in geslo, ki ste ga prejeli v emailu. Kliknite gumb prijava, nato kliknete gumb in odprla se bo izbrana aplikacija.

V kolikor uporabljate računalnik sami si lahko na brskalniku naredite ikono povezavo tako da direktno povezavo shranite med priljubljene – tako bo vedno na dosegu enega klika. Direktno povezavo na namizja si lahko shranite tudi iz telefona Android, tako da z menija desno zgoraj izberite “dodaj na začetni zaslon”.

Če imate telefon Android si lahko namestite tudi posebno aplikacijo iz Google Play. Na namizju telefona bo na voljo ikona Track.si mobile. Po zagonu vnesite uporabniško ime in geslo. Tako boste imeli Track.si vedno pri sebi na namizju telefona. Povezava do aplikacije: Android Track.si mobile.

Internetna povezava: Za delovanje aplikacije potrebujete kvalitetno internetno povezavo brez omejitev. Priporočamo uporabo podatkovne povezave na telefonu. Pri brezžičnem omrežju WIFI potrebujete poln dostop, tako imenovani dostopi za goste (Guest WIFI) praviloma ne delujejo dobro.

V kolikor potrebujete nadaljnja pojasnila sporočite na info@track.si

pretirana (agresivna) vožnja

Aplikacija Track.si ima novo poročilo o načinu vožnje. Poleg hitrosti vožnje so pomembni še drugi vidiki vožnje kot so pretirano zaviranje, pospeševanje ali zavijanje. Ta pojav merijo novejše naprave. Poleg vrste dogodka o pretirani vožnji dobimo tudi podatke o jakosti. Preko obdobja je tako mogoče analizirati vožnje, kritični dogodki se pojavijo na vrhu seznama.

Več o novi funkcionalnosti si lahko preberete tukaj

poraba goriva – Petrol uvoz podatkov

Aplikacija Track.si podpira uvoz podatkov Petrol o polnjenjih goriva. Na tej osnovi je na voljo novo napredno poročilo namenjeno nadzoru porabe gooriva.

Petrol distribucija goriv omogoča izvoz podatkov v datoteki .prn, ki jo je mogoče po novem uvoziti v Track.si. Podatke je mogoče pregledovati in jih povezati s podatki GPS sledenhja. V kolikor povežemo  vozila s podatki Petrola lahko spremljamo porabo po posameznih vozilih v poljubnem obdobju.

Več o novi funkcionalnosti si lahko prebeterete tukaj.

 

novosti v aplikaciji Track.si, verzija 1.39

Trudimo se izboljšati aplikacijo Track.si za čim boljšo uporabniško izkušnjo, verjetno ste opazili mnogo novosti, tukaj izpostavljamo nekaj bistvenih implementiranih do verzije 1.40 (Julij 2017):

Razširitev priročnega menija na stanju naprav. S klikom na funkcijo dogodki, se odprejo napredna poročila in zadnji dogodki za izbrano napravo.

meni-naprave Ko se spreminja povečava zemljevida, in ko je več vozil na istem parkirišču je prikaz več vozil na isti točki brez pomena. Tako se prikaže novi rjav simbol v njem zapisano število vozil, ki se nahaja na lokaciji. Ko pa je povečava dovolj velika se izrišejo vozila. stevilo_naprav

V kolikor si aktiviramo alarme se ob pojavu novega alarma obarva označeni simbol z rdečo barvo, pri tem lahko v nastavitvah vključimo opcijo prikaza okna ali pa tudi zvočnega signala.

alarmi-obvestilo

 

 

 

 

prikaz zgodovine, verzija 1.21

Nova verzija omogoča prikaz zgodovine glede na izbrani profil prikaza. Posodobitev tudi uporablja dinamično filtriranje točk glede na trenutno povečavo. Bolj ko je detajlna karta več točk vidimo, na ta način je dosežene večja odzivnost in preglednost prikaza zgodovine.

Privzeti prikaz je hitrostni profil (profil 1), kar pomeni, da se linije obarvajo glede na hitrost vožnje. Profila prikaza lahko nastavljamo poljubno. Tako imam možnost nastaviti (debelino linije, prosojnost, barve glede na hitrost in mejne hitrosti). Profil lahko shranimo, tako bo aplikacija naslednjič uporabljala nove nastavitve. Trenutne nastavitve definirajo prikaz linije z rjavo barvo če se vozilo giblje manj kot 50 km/h, zeleno če je hitrost med 50 in 130 km/h, če je hitrost večja kot 130 km/h pa bo prikaz linije rdeč.

profil-hitrostzgodovina-hitrost

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugi profil (profil 2) obarva linije glede na stanje digitalnih vhodov, ki ga je prav tako mogoče nastaviti glede na stanje vhodov.

profil-digitalni-vhodi